Historie Woningcorporaties
Aan het begin van de 20e eeuw werden de eerste woningcorporaties opgericht. Een van de eerste was Woningcorporatie PLICHT GETROUW in Bennekom. Die naam bleef meer dan honderd jaar bestaan. In de praktijk werden steeds meer verantwoordelijke taken overgenomen door WOONSTEDE. Uiteindelijk resulteerde het per 31 december 2021 in een fusie, waardoor de naam van de oude corporatie verdween.
Historie van onze huurdersorganisatie
Op 16 juli 2010 werd de Huurdersorganisatie Plicht Getrouw opgericht. Na de fusie met Woonstede werd al snel de naam Huurdersorganisatie Bennekom gebruikt. Deze naam werd door de leden al in september 2023 goedgekeurd. Om de naam in de statuten te wijzigen moest ook alle nieuwe wetgeving worden verwerkt. De Algemene Leden Vergadering is daar op 27 november 2024 mee akkoord gegaan en op 10 december 2024 was de naam HuurdersOrganisatieBennekom (HOB) een feit.



Wat doet de Huurdersorganisatie Bennekom?
De eerste en hoogste vertegenwoordiging van de huurders vindt plaats via de huurdersorganisatie (Bron Ecoris -visitatie commissie).
Elke woningcorporatie, dus ook Woonstede, heeft de wettelijke plicht om een huurdersorganisatie in stand te houden. Op onze beurt hebben wij de plicht om de belangen van alle huurders van sociale huurwoningen in Bennekom te behartigen.
Woonstede zorgt zowel voor de aanwas van nieuwe sociale woningbouw als ook voor het onderhouden van een kwalitatieve goede voorraad van sociale woningen. De slogan “Woonstede bouwt aan welzijn” zegt alles. Hun kerntaak is het bouwen van betaalbare sociale huurwoningen en tegelijk wordt de bestaanszekerheid van de huurder in het oog gehouden. In dat opzicht is er voor ons ook een belangrijke taak weggelegd. Het is onze missie om de stem van de huurder door te laten klinken bij Woonstede.
Wij worden bij belangrijke volkshuisvestelijke zaken betrokken. De Overlegwet, de WOHV, voluit de Wet op het Overleg Huurder Verhuurder biedt ons mogelijkheden. Het ondernemingsplan en de ontwikkeling van de woningvoorraad wordt aan ons voorgelegd.
Tegelijkertijd zijn er beperkingen. Wij brengen elk jaar een aantal maal schriftelijk advies uit over belangrijke en ingrijpende zaken, zoals huurverhoging en de begroting. Het advies kan Woonstede wettelijk gezien naast zich neerleggen. Dat gebeurt als de overheid hun beleid door Tweede Kamer heeft laten goedkeuren.
Leden en andere huurders kunnen bij de HOB aankloppen als er collectieve of structurele problemen met Woonstede zijn. Wij zullen ons in de kwestie verdiepen en weten de juiste verantwoordelijke leidinggevende in te schakelen om in de zaak te kunnen bemiddelen.